Soproni Gyógyír minden bajra?

A soproni pincészetek megalapították a Soproni Kékfrankos Kft.-t, Magyarország első közösségi borkereskedelmi cégét. „Aki a Soproni Kékfrankos Kft.-től vásárol, az gyakorlatilag közvetlenül a pincészettől vásárolja a bort” – állítják a szervezők, akik szerint cégük klasszikus értelemben nem lesz versenytársa a többi borkereskedőnek.
„A Soproni Kékfrankos Kft.-t 2010. március 9-én indítottuk útjára, hogy egy klasszikus bor kis- és nagykereskedelmi társaság révén erősítsük a soproni borok piaci pozícióit” – közölte a vállalkozás induló sajtótájékoztatóján Taschner Kurt borász, a társaság ügyvezetője. A közel húsz alapító szindikátusi nyilatkozatot írt alá, amelyben rögzítették legfőbb céljukat, hogy a Soproni borvidék borai minél több borkedvelőhöz jussanak el itthon és külföldön.
A cég különlegessége, hogy a nyereségorientált vállalkozás tulajdonosai nonprofit szervezetek: a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. és a Soproni Borút Egyesület. E közel egy évtizede működő civil szervezetek közös érdeke a Soproni borvidék és borászatainak fejlődése, a soproni borok piacának megtartása és bővítése, valamint a helyi borturizmus fellendítése.
A Soproni Kékfrankos Kft. mindezidáig példanélküli mivoltát hazánkban az adja, hogy a két tulajdonos révén szinte valamennyi soproni borászat a Kft. közvetett tulajdonosa, a cég így igazi közösségi borkereskedésnek tekinthető. „Aki a Soproni Kékfrankos Kft.-től vásárol, gyakorlatilag közvetlenül a termelőtől szerzi be borait” – mondta Jandl Kálmán borász, ügyvezető. „Ez a vitathatatlan versenyelőny, amelyet terveink szerint minél jobban igyekszünk majd kihasználni a jövőben” – tette hozzá a szakember. A Kft. kisebbségi tulajdonosa a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. közel 10 éve végez közösségi bormarketing tevékenységet a borvidéken, számos akció és rendezvény fűződik a nevükhöz, többek között immáron több mint öt éve szervezik a Kékfrankos Nyár programsorozatot, amely több mint 15 ezer borkedvelőt vonz évente a Soproni borvidékre.

Bővebben >>

« vissza