Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2019.03.27

Tavaszi szemétszedés a pincefaluban


Hívunk és várunk a tavaszi, strázsahegyi, téglagyári és a vágóhídi pincék területére szervezett szemétszedésre és takarításra

2019 április 13-án!

Tarts velünk, hogy ismét megszépíthessük az ezer pince faluját az illegálisan lerakott hulladékkupacoktól.
Gyülekező 8.45-től a Bacchus téren.

szemetgyujtes

2019.03.25

Rendi gyűlés a KultPincében


A megbeszélés tárgya volt a közelgő XXV. Városi és Térségi Borverseny, valamint a 

2019. évi
Borvidékek Hétvégéje rendezvény, a terveket, szervezés állását és a borrendi feladatokat  

Hanzelik Andrea a Vigadó ügyvezetője ismertette.

Köszönjük a KultPincének  a hangulatos helyszínt és finom vacsorát!
    
Rendi gyűlés a KultPincében

2019.03.16

XXV. Városi és térségi borverseny, Monor


Kedves BortermelőBarátunk!

Szeretettel meghívjuk Önt a monori József Attila Gimnázium és Szakgimnáziumba

(2200 Monor Ady Endre út 12-14.), ahol a

XXV. Monor Térségi Meghívásos Borverseny kerül megrendezésre.


A verseny 2019. április 6-án, szombaton 1500órakor kezdődik.


Borverseny

2019.02.25

Hagyományos borásztalálkozó részesei voltunk Bácsfeketehegyen


2019 február 23-án szombaton a Bácsfeketehegyi Gazdakör szervezésében XVIII. alkalommal került sor a hagyományos bácsfeketehegyi borásztalálkozóra. Ez alkalommal is számos borász vett részt a találkozón, valamint helyi és több magyarországi borrendek is képviseltették magukat. Pál István, a gazdakör szőlész-borász szakosztályának vezetője köszöntötte a megjelent borászokat és a meghívott vendégeket.

Bácsfeketehegy

2019.02.20

Kunsági Női Borrend Bálint-napi ünnepsége


A Kunsági Női Borrend a borbarátság fölidézésére 2016. február13-án,szombaton, tartotta szokásos Bálint-napi ünnepségét. A meghívásnak 25 társ borrend tett eleget, akik az ország különböző borvidékeit képviselték, borrendünket a Szent Erzsébet Tagozat képviselte.

Bálint-nap

2019.01.26

Emlékülés az MBOSZ megalakulásának 30. évfordulója alkalmából


2019. év egyik meghatározó eseménye volt az MBOSZ megalakulásának 30. évfordulójának a megünneplése az I. Kárpát-medencei Borrendek Találkozója keretében, Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben. Amely rendezvényen negyvenöt hazai és hét határon túli borrend vett részt. A magyar szőlőfajták és borok világszerte elismertek, a borkultúránk jellegzetes, része az identitásunknak – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

MBOSZ 30 éves

2019.01.23

Vince-napi vesszővágás és újbor kóstolás Ópusztaszeren

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják. A néphagyomány szerint Szent Vince vértanú napján (január 22.) tájegységenként különbözőképpen megjósolják a várható szőlőtermést. „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince!” – a szólásmondás szerint, ha Vince napján olvad a hó vagy esik az eső, akkor jó termés várható. Emellett sok helyen a levágott szőlővesszőből is megjósolják az őszre várható szőlőtermést. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a "vincevessző” levágásával történt a jövendölés.


 
Vince-napi vesszővágás-Ópusztaszer

2019.01.06

Miki Papa vendégei voltunk

Mint tudvalévő, hogy a borospincéink a szőlőfeldolgozás és a bortárolás helyszínei, de van egy másik igazán fontos funkciója is, mégpedig a barátkozás, a kvaterkázás és nem utolsó sorban a borkóstolás helyszínei is.

Borkóstoló a pincében

2019.01.01

Nagytanácsunk tagjai a Monori Bejglilejáró Túrán


Nagytanácsunk öt tagja vett részt a hagyományos Monori Bejlilejáró Túrán


Kezdjük az időjárással, szerencsénk volt. Enyhe fagy és később egy kis napsütésben is részünk volt. A Szt. Orbán téren gyülekeztünk és ahogy az lenni szokott Kiss Péter barátunk és túratársunk egy kis reggelivel, forralt borral kényeztette a túrázni induló csapatot. Reggelit követően nekiindultunk, bemelegítésként a pincefaluban sétáltunk, Kiss Péter útközben röviden bemutatta a vendégváró pincéinket, a séta során érintettük a kilátót is.

Bejglilejáró