Borrendünk és a Monori Pincefalu hírei

2016.10.19

Pálinverseny és kóstoló est Monoron

Első alkalommal szervezzük meg a városi pálinkaversenyt és kóstoló estet a Vigadó Kulturális és Civil Központban november 6-án. A kezdeményezéssel a kulturált pálinkafogyasztási szokások mellett lehetőséget kínálunk a nevezett pálinkák szakértők általi értékelésére is.


2016.10.01

Kutak a Strázsa-hegyen

Egy kis kúttörténelem

Az alföldi gémeskutakról mindenki hallott már, a legtöbben pedig úgy hiszik, ez a magyar pásztornép nagyszerű találmánya. Pedig a gémeskút a Lappföldtől a Szaharáig mindenütt, még a japán szigeteken is megtalálható.

 



Alföldi gémeskút


A Hortobágyon azonban, ahol a pusztai állattartás fénykorában a szárazság szenvedéssel és hatalmas veszteségekkel járt, a pusztai emberek leleményessége megszámlálhatatlan fajta víznyerőhelyet, kutat teremtett. Csak néhányat sorolunk közülük: sírkút, lápi kút, nádkút, kopolyakút, grádicsos kút, veremkút, korsókút,deszkakút, bödönkút....

2016.08.05

A magyar szőlő-bor ágazat stratégiája


A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Földművelésügyi Minisztériummal kötött Együttműködési megállapodásnak megfelelően, elkészítette a teljes magyar szőlő-bor ágazatot átfogó stratégiát, melynek első, nem végleges, egyeztetésre szánt változatát széleskörű szakmai vitára bocsájtja.

Megalkotását több körös egyeztetés sorozat előzte meg a termékpálya (szaporítóanyag termelőktől a borkereskedőkig) szereplőivel. Ez utóbbi célja az volt, hogy minél több, az ágazat működését meghatározó szereplő szempontjai és elképzelései jelenjenek meg a dokumentumban.

Az ágazati stratégia egyik elméleti kiinduló pontját jelentette a szőlő-bor ágazat jelenlegi gazdasági helyzetének felmérése, mely alapvetéseket jelen levelünk mellékleteként szintén megküldünk.

2016.07.07

Pest Megyei Értéktár része lett a Monori Pincefalu!

A Monori Pincefalu a hazai épített pincekultúra egyik fontos és a maga módján egyedülálló eleme. A Monor Városi Települési Értéktár megalakulását követően rögzítette a közel ezer pincét magába foglaló építészeti értéket, amely most a Pest Megyei Értéktárba is bekerült.


Monori Pincefalu a Pest Megyei értéktárban

2016.05.26

Tanösvény tábláinak és környezetének gondozása

Ezer Pince Szőlészeti és Borászati tanösvényünk májusban lesz 7. éves, így eljött az ideje, hogy a karbantartásáról illetve felújításáról gondoskodjunk. Az alábbiakban felsorolt táblák gondozói az előző karbantartás során is vállalták, hogy gondozzák a táblákat és azok környezetét. Mindezt abból a célból, hogy egyrészt megőrizzük tanösvényünk állapotát, másrészt pedig a pincefalunkba látogató vendégeink maradéktalanul élvezhessék sétájukat a tanösvény mentén. A gondozói feladat nem jelent mást mint a gondozó a gondjára bízott táblára időnként ránéz, jelzi az esetleges rongálást, rongálódást, gondoskodik kijavíttatásáról, karbantartja a táblát, azaz időszakosan újrafesti és gondozza a tábla környezetét. Várjuk az időjárás szárazra fordulását és a fa részek kiszáradását követően nekilátunk a munkának. A felmerülő anyagköltségeket borrendünk számla ellenében téríti, a városi pályázaton erre a feladatra nyerünk 100.000 Ft-ot! A festés alapanyagát, ecsetet.... központilag vesszük meg és mindég továbbadjuk!

Tanösvény, monor, Monori Pincefalu

2016.05.26

Elkészült a Borvidékek Hétvégéje 2016 részletes programja

A június 11-én megrendezésre kerülő rendezvény az elmúlt években nem csak városunk, de Pest megye egyik legnagyobb boros eseményévé nőtte ki magát. A több hónapos előkészítő munkának és a helyi pincetulajdonosoknak köszönhetően 30 nyitott pince várja az ide látogatókat. 

A részletes programokat és a nyitott pincéket a Fesztiválújság tartalmazza, melyet letölthetnek erre a linkre kattintva:



Bor-óka együttes

2016.05.25

Strázsahegyi Tekerő Amatőr Terep Kerékpárverseny 2016

Nagy örömünkre 2016-ban már 11. alkalommal került megrendezésre  a Strázsahegyi Tekerő Amatőr Terep Kerékpárverseny a Monori Pincefaluban. Mondhatjuk, hogy máig ez az egyetlen olyan terep kerékpárverseny az országban amelyet egy pincefaluban rendeznek meg. Ma már történelem, hogy 2004 - 2005 telén - pontos dátumot már nehéz lenne kideríteni - Bodor János pincéjében a Monor Környéki Strázsa Borrend vendége volt Volcz Zolán, aki a GIANT - Gyömrő Kerékpáros Klub keretében fő szervezője volt a gyömrői terep és országúti kerékpár versenyeknek.